Geng Saya!

Pages

29 October 2011

al-Quran Merungkai Cara Mengesan Pembohongan

Subhanallah, sangat luar biasa. Itu sahaja yang dapat saya ungkapkan selepas mendapat tahu hal ini. Siapa sangka pada waktu seribu tahun++ dahulu tanpa teknologi canggih, Al-Quran telah membongkar cara bagiamana mengesan pembohongan melalui ayat yang sangat pendek tapi memberi makna yang sangat jelas. Sebelum saya paparkan apakah ayat tersebut, ingin saya kongsikan bersama anda tentang suatu kaedah yang digunakan pada masa kini untuk mengesan pembohongan. Kaedah tersebut menggunakan pengimejan ke atas otak melalui getaran magnetic atau lebih dikenali sebagai fMRI. Kaedah tersebut dapat mengesan gerak balas yang berlaku ketika otak sedang melakukan penipuan. Bukan itu sahaja, melalui kaedah ini alat mengesan pembohongan dapat diwujudkan. Terdapat banyak kawasan unik dalam otak yang terlibat dalam penipuan dan percakapan benar yang boleh dikesan melalui kaedah fMRI.
Ujikaji Ke atas Ubun-Ubun Otak Manusia.
Fakta mengesahkan, dalam otak seorang yang sedang melakukan pembohongan terdapat tujuh kawasan yang aktif tetapi dalam otak orang yang bercakap benar, terdapat hanya 4 kawasan yang aktif. Mengapa hal ini berlaku?. Bagi melakukan pembohongan, otak perlu berusaha lebih keras lagi bagi mengaktifkan kawasan-kawasan yang bergerak balas dalam otak untuk menjana idea-idea dusta berbanding dengan bercakap benar. Ketika proses pendustaan sedang berlaku, bahagian hadapan otak yang mana terletaknya kawasan ubun-ubun akan bertindak balas yang melalui bahagian medial inferior, pre-central area, hippocampus, temporal tengah dan juga kawasan limbic. Begitu juga ketika bercakap benar, terdapat juga aktiviti di bahagian otak hadapan iaitu temporal lobe dan cigulate gyrus.
Ubun-ubun yang Menipu Menurut Al-Quran Sekarang adalah masanya untuk saya kongsikan keajaiban Al-quran bersama anda. Kajian demi kajian dilakukan dengan susah payah sedangkan dalam Al-Quran telah membuktikan hal ini.
Allah s.w.t berfirman dalam surah Al-Alaq ayat 15, 16
Ketahuilah, sesungguhnya jika dia tidak berhenti (berbuat demikian) Nescaya Kami tarik ubun-ubunnya (iaitu)ubun-ubun orang yang mendustakan lagi durhaka.
Sebelum saya mengulas dengan lebih lanjut tentang ayat di atas, saya mohon saudara sudari pembaca mengambil kitab tafsir Al-quran dan rujuk pada ayat yang saya paparkan di atas.
Jika saudara melihat ayat tersebut, perkataan (Nasiya) bermaksud ubun-ubun. Menurut kitab tafsir Ibn Kathir(ubun-ubun yang berdusta) yang dipaparkan dalam ayat tersebut bermaksud, ubun-ubun Abu Jahal menipu dalam percakapan dan perbuatan. Dalam konteks otak, bahagian yang dinamakan sebagai frontel lobe adalah ubun-ubun. Melalui ubun-ubunlah, suatu kebenran atau pembohongan dapat dikenalpasti.
Subhanallah, apa lagi yang boleh kita katakan selain Al-Quran sememangnya diturunkan sebagai panduan kepada seluruh Umat manusia. Berimanlah dengannya dengan sebenar-benar Iman. Insya Allah(^_^)
Dari Pemerhatian, Pandangan Serta Kajian
Muhammad Hidayat Bin Kadersa Merican

Ikan Aneh


1 Four Eyes Fish (Ikan bermata empat)

 
Ikan kelawar berbibir merah (Red Lipped Batfish)
 
3 Spookfish (ikan hantu)
 
Barreleye Fish – genus Macropinna microstoma (Ikan kepala transparan) 

 
5 Flying Fish (Ikan terbang)

 

Ikan bergigi dan lidah manusia
 
Handfish (Ikan bertangan)
 
 
 
 
 

Selebriti Barat Kantoi Korek Hidung

1. Tom Cruise


2. Pamela Anderson


3. Lindsay Lohan


4. Kate Hudson5. Halle Berry6. David Beckham
7. Britney Spears


8. Obama


KENAPA KUCING MAKAN RUMPUT?

KENAPA KUCING MAKAN RUMPUT?
1) Kucing makan rumput adalah kerana untuk menghadamkan makanan, ia akan mengakibatkan ia seperti “keracunan” atau “sakit” kerana untuk mengeluarkan racun atau sakit yang ada kat dalam perut atau badannya. ini adalah kerana ia mengalami gangguan pencernaan di dalam saluran perut.
2) Sesetengah laman web menyatakan, kerana ingin memuntahkan semulabahan didalam perut. contohnya gumpalan bulu. Bulu jika tertelan dan tidak dikeluarkan amat bahaya untuk kesihatan kucing dan boleh mengakibatkan radang pada intestine kucing tersebut.


Lihat atau observe, lepas kucing makan rumput, ia akan senyap tidak bergerak beberapa saat, kemudian akan merasa mual seperti keracunan, dan kemudian akan memuntahkan sesuatu.
Kucing adalah haiwan karnivor dimana kucing kebiasaanya makan daging dan ikan. Tetapi, kucing juga sperti manusia memerlukan keseimbangan badan seperti calcium, protein dan sebagainya. Oleh itu kadang- kadang, kucing memakan rumput / sayur adalah untuk menambah serat di dalam badan.

Maharaja Lawak Mega (2011) SDTVRip Astro Warna Mediafire Minggu 01


 f


Download

MEDIAFIRE

Minggu 1

MKV (450MB)
part 1- http://adf.ly/3SS6f
part 2- http://adf.ly/3SS7d
part 3- http://adf.ly/3SS98


download HJSPLIT di sini > http://www.ddmf.biz/p/tutorial.html dan gabungkan part-part movie yang dah korang download...tutorial nak buatnya ada dalam link tersebut...enjoy watching!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...